Corona update

Is het nu Texel of Tessel? De juiste manier om de naam van dit eiland te schrijven is als volgt “Texel”. We spreken Texel over het algemeen echter uit als “Tessel”. Dat wil echter niet zeggen dat u per se fout zit als u de naam van het eiland uitspreekt als “Teksel”.

De naam Texel is afkomstig van het Germaanse woord “tehswa”. Dit woord betekent “rechts” of “zuidelijk”. Omdat Texel het meest zuidelijk gelegen waddeneiland is, heeft Texel deze naam gekregen. Bent u benieuwd waarom Texel op deze wijze wordt geschreven, maar vaak wordt uitgesproken als “Tessel”? Leest u dan verder!

 

Een Friese schrijfwijze, maar een Nederlandse uitspraak

De schrijfwijze van Texel komt door invloeden van de Friese taal. In het Fries werd de “hs” van de oorspronkelijk Germaanse taal uitgesproken als “ks”. Dat terwijl de hs-klank in de Nederlandse taal als een “s” wordt uitgesproken. Is het dus Texel of Tessel? Dat ligt maar net aan wie u het vraagt! Doorgaans wordt de naam van het eiland echter uitgesproken als “Tessel”. De schrijfwijze is dus afkomstig van het Fries, maar Texel wordt vaak op de Nederlandse manier uitgesproken.

Schrijft u Texel of Tessel?

Over hoe u de naam van het eiland schrijft bestaat overigens geen discussie. De correcte schrijfwijze is “Texel”. Hierover hoeft u dus ook geen moment te twijfelen. Overigens zal men de naam ook op Texel zelf vaak uitspreken als “Tessel”. Wilt u de meest gebruikelijke uitspraak hanteren, dan raden we u dus ook aan om de naam van het eiland op die manier uit te spreken. Alhoewel er dus ook redenen zijn om Texel op een andere manier uit te spreken.

Nog een leuk raadsel: op of in Texel?

Nu u een antwoord heeft op uw vraag of het nu Texel of Tessel is, hebben we nog een leuk feitje voor u. Het is namelijk “op Texel” en niet “in Texel”. Hoe dat nu precies zit? Dat komt doordat Texel een eiland is. U kunt wel op een eiland zijn, maar niet in een eiland. U kunt echter wel in een bepaalde plaats zijn. Bent u in een dorpje op Texel, dan kunt u bijvoorbeeld wel zeggen “ik ben in Den Burg”.


Nu weet u dus precies of het Texel of Tessel is, en weet u ook dat u “op Texel” bent en niet “in Texel”. Zo weet u dus precies wat u moet zeggen of schrijven als u in Texel op vakantie bent.

Of u nu Texel of Tessel zegt, uw ervaring zal niet anders zijn

Of u nu Texel of Tessel zegt, voor uw ervaringen op het eiland zal het niet veel verschil maken. Er valt op Texel ontzettend veel te beleven. Vandaar dat u er ook mensen uit alle hoeken van Nederland vindt, die de naam van het eiland vaak ook weer op verschillende manieren uitspreken. Bent u van plan om op vakantie te gaan naar Texel of een Weekendje Texel ? Dan vindt u bij Tessels Onderdak veel leuke vakantiehuisjes, bungalows en chalets. Bij ons bent u aan het juiste adres, ongeacht wat voor vakantie u precies in gedachten heeft.